Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

Zapraszamy do udziału w IV edycji konferencji naukowo-metodycznej:

 
„Jak i gdzie w nowoczesny sposób uczyć o Krakowie i regionie. Szlaki historyczne"
organizowanej przez Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy współpracy z Muzeum Krakowa, Archiwum Narodowym w Krakowie, Instytutem Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Instytutem Judaistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Komisją Historyczną O/PAN w Krakowie.
 
 
logo krakowa2  
„Zadanie publiczne współfinansowane ze środków Miasta Krakowa”
 
 
Konferencja odbędzie się w formie zdalnej 13 listopada 2025, godz. 13.30-17.30. Program i link do rejestracji uczestników zostanie podany wkrótce.
 
Konferencja adresowana jest do mieszkańców Krakowa, nauczycieli, studentów, muzealników, organizacji pozarządowych oraz osób zainteresowanych problemami dydaktyki historii miasta Krakowa. Celem konferencji jest stworzenie możliwości wymiany wiedzy i doświadczenia w zakresie kształcenia oraz podjęcie dyskusji o najbardziej aktualnych i wymagających rozwiązania problemach związanych z edukacją o Krakowie.

bannerwww2

Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych. Gościliśmy studentów z wielu ośrodków naukowych, którzy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, a także skosztować ich przysmaków. Warsztaty zostały okraszone wykładami.

Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych, które odbywały się dzięki gościnności Cechu Rzemiosł Spożywczych. W tym roku mogliśmy się spotkać ze studentami różnych ośrodków naukowych (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej-Instytut Historii i Archiwistyki, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II-Instytut Historii, Uniwerystet Rolniczy – Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Jagielloński – Instytut Historii, Uniwersytet Wrocławski- Instytut Historii),

fot. Filip Nie min

aż trzykrotnie: 8 listopada 2023 r. - projekt: „Co jadał Mikołaj Kopernik podczas studiów w Akademii Krakowskiej 1491-1495”,  29 listopada 2023 r. - projekt: „Kulinarna Podróż w Małopolskę” i 30 listopada 2023 r. - projekt: „Przez Żołądek do Historii”. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, którzy opowiadali o swoich wyrobach. Gościliśmy przedstawicieli m.in. cukierni „Zając” w Skawinie, Rynek 22, cukierni Cichowscy z ul. Starowiślnej 21, piekarni Pieprzyca S.A.K.F. Piekarnia z Podłęża 89, piekarni „Krakowianka”, ul. Szlak 57, zakładu Wędliniarsko-Garmażeryjny S.C. Józef Domagalski Krystyna Trzcionka Piotr, Skała, ul. Krakowska 54, a także mieliśmy okazję skosztować ich specjałów. Do degustacji przygotowano m.in., pączki krakowskie z różą i obsypane cukrem pudrem, prawdziwy krakowski sernik z kratką na kruchym spodzie, strucle z jabłkami, ogromne kołacze, babki grysikowe z bakaliami, ciasteczka grylażowe oraz  piszingiera krakowskiego (nauczyliśmy się je także przygotowywać), obwarzanki krakowskie (których nauczyliśmy się „sulać” czyli zaplatać), chleb krakowski z kminkiem, różnego rodzaju chleby żytnie na zakwasie, kiełbasę krakowską, głogowską, kiszkę krakowską, smalec i tradycyjną szynkę w towarzystwie musztard Konik. Warsztaty były także okraszone wykładami, które przedstawił dr Marcin Gadocha z Naszej Komisji ds. Młodzieży.

fot. Oliwia Bubak 30.11 3 min 

W trakcie warsztatów mogliśmy także zobaczyć rekonstrukcję stragi piekarskiej (jatki piekarskiej) z 1842 r. w skali 1:1. To właśnie na niej były prezentowane obwarzanki i różnego rodzaju chleby oraz bułki. Wierzymy, że forma warsztatowa była atrakcyjna dla uczestników i mamy nadzieję, że jeszcze w przyszłości będziemy mieli okazję się spotkać przy krakowskich specjałach i opowieściach o tradycyjnych przepisach lokalnych, krakowskich potraw.

Warsztaty odbyły się dzięki wsparciu finansowemu Miasta Krakowa, Urzędu Marszałkowskiego i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Dziękujemy bardzo Fundacji Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Fundacji na Rzecz Nauki i Zdrowia Manuskrypt za organizację warsztatów.