Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

bannerwww2

Szanowni Państwo, 
 
W encyklopedycznej witrynie internetowej o światowym zasięgu jest także zamieszczona informacja o naszym Towarzystwie. 
W owej witrynie nieznani nam i nieujawnieni autorzy korzystając z tzw. zakładki „kontrowersje” starają się – stosownie do swoich kompetencji - stawiać w złym świetle prezesa naszego Towarzystwa, ks. dr hab. Dariusza Rasia. Jako jedyne źródło i merytoryczną podstawę wpisu w pozycji „Kontrowersje” autorzy traktują tekst prasowy, który ukazał się 13 grudnia 2023 roku w jednym z krakowskich dzienników.
W związku z tym informujemy, że teksty prasowe, także te ukazujące się w gazecie pozostającej wówczas własnością koncernu kierowanego przez prezesa firmy „Orlen”, nie mają żadnego wpływu na demokratyczne procedury wyboru prezesa Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa.
 
Wydział Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa

Najbliższy odczyt naukowy 16 grudnia 2025 r.

dr Marcin Gadocha (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie)

 Świąteczne smaki i tradycje Krakowian

 

Odczyt odbędzie się w lokalu Towarzystwa przy ul. Św. Jana 12 (I piętro) w Krakowie o godz. 17.15
oraz będzie transmitowany za pośrednictwem kanału YouTube - link

Program na grudzień 

Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych. Gościliśmy studentów z wielu ośrodków naukowych, którzy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, a także skosztować ich przysmaków. Warsztaty zostały okraszone wykładami.

Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych, które odbywały się dzięki gościnności Cechu Rzemiosł Spożywczych. W tym roku mogliśmy się spotkać ze studentami różnych ośrodków naukowych (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej-Instytut Historii i Archiwistyki, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II-Instytut Historii, Uniwerystet Rolniczy – Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Jagielloński – Instytut Historii, Uniwersytet Wrocławski- Instytut Historii),

fot. Filip Nie min

aż trzykrotnie: 8 listopada 2023 r. - projekt: „Co jadał Mikołaj Kopernik podczas studiów w Akademii Krakowskiej 1491-1495”,  29 listopada 2023 r. - projekt: „Kulinarna Podróż w Małopolskę” i 30 listopada 2023 r. - projekt: „Przez Żołądek do Historii”. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, którzy opowiadali o swoich wyrobach. Gościliśmy przedstawicieli m.in. cukierni „Zając” w Skawinie, Rynek 22, cukierni Cichowscy z ul. Starowiślnej 21, piekarni Pieprzyca S.A.K.F. Piekarnia z Podłęża 89, piekarni „Krakowianka”, ul. Szlak 57, zakładu Wędliniarsko-Garmażeryjny S.C. Józef Domagalski Krystyna Trzcionka Piotr, Skała, ul. Krakowska 54, a także mieliśmy okazję skosztować ich specjałów. Do degustacji przygotowano m.in., pączki krakowskie z różą i obsypane cukrem pudrem, prawdziwy krakowski sernik z kratką na kruchym spodzie, strucle z jabłkami, ogromne kołacze, babki grysikowe z bakaliami, ciasteczka grylażowe oraz  piszingiera krakowskiego (nauczyliśmy się je także przygotowywać), obwarzanki krakowskie (których nauczyliśmy się „sulać” czyli zaplatać), chleb krakowski z kminkiem, różnego rodzaju chleby żytnie na zakwasie, kiełbasę krakowską, głogowską, kiszkę krakowską, smalec i tradycyjną szynkę w towarzystwie musztard Konik. Warsztaty były także okraszone wykładami, które przedstawił dr Marcin Gadocha z Naszej Komisji ds. Młodzieży.

fot. Oliwia Bubak 30.11 3 min 

W trakcie warsztatów mogliśmy także zobaczyć rekonstrukcję stragi piekarskiej (jatki piekarskiej) z 1842 r. w skali 1:1. To właśnie na niej były prezentowane obwarzanki i różnego rodzaju chleby oraz bułki. Wierzymy, że forma warsztatowa była atrakcyjna dla uczestników i mamy nadzieję, że jeszcze w przyszłości będziemy mieli okazję się spotkać przy krakowskich specjałach i opowieściach o tradycyjnych przepisach lokalnych, krakowskich potraw.

Warsztaty odbyły się dzięki wsparciu finansowemu Miasta Krakowa, Urzędu Marszałkowskiego i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Dziękujemy bardzo Fundacji Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Fundacji na Rzecz Nauki i Zdrowia Manuskrypt za organizację warsztatów.