Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

bannerwww2

Wygłoś odczyt!

Oczyty wtorkowe w sezonie 2024/2025 zakończyły się w maju!

Zapraszamy do zgłaszania swoich propozycji wystąpień, w ramach wykładów wtorkowych w kolejnym sezonie odczytowym 2025/2026, który rozpocznie się w październiku!

       
Zgłoszenie można uzupełnić na dwa sposoby:

  1. poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy: link do elektrycznego formularza zgłoszeniowego,

  2. poprzez wypełnienie i podpisanie formularza zgłoszeniowego (tradycyjny formularz zgłoszeniowy), a także podpisaną klauzulę RODO, a następnie:

  • przesłanie skanem na adres biuro@tmhzk.krakow.pl, 

  • przesłanie pocztą,

  • dostarczenie osobiście do Biura Towarzystwa w godzinach urzędowania (pn, śr, pt, w godz. 10.00-14.00)

Tradycyjna dieta mięsna lepsza od wegetariańskiej. Tak brzmiała teza pierwszej akademickiej debaty oksfordzkiej, organizowanej w ramach cyklu „Tradycja a nowoczesność”, która odbyła się 23 maja 2024 r.

 IMG 7030 Poprawione NR kopia

Przedstawiciele studentów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie bronili postawionej tezy, jednak reprezentacja Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie starała się przekonać jury i publiczność o wyższości diety wegetariańskiej nad mięsną. Mimo wielu racjonalnym argumentom, przemawiającym za słusznością tezy jak i antytezy, niestety nie udało się znaleźć tej jednej właściwej odpowiedzi. Spór nie został rozstrzygnięty, co ukazały wyniki głosowania jury i publiczności. Skład sędziowski wybrał tezę świadczącą o wyższości diety wegetariańskiej nad tradycyjną, natomiast publiczność opowiedziała się za drugim wariantem. Wynik 1:1 musi zadowolić zarówno zwolenników diety mięsnej, jak i warzywnej.

 IMG 7122 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7027 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Po zakończonej debacie wszyscy uczestnicy mieli okazję zwiedzić nowy budynek Wydziału Technologii Żywności UR, w którym przygotowano dwie odsłony maczanki po krakowsku: wersję mięsną i warzywną. Ocenie podlegał: zapach, wygląd, smak i konsystencja. W praktyce również nie rozstrzygnięto który wybór okazał się lepszy. Najważniejsze, że nikt nie wyszedł z wydarzenia głodny.

 IMG 7281 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7338 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Partnerem debaty oksfordzkiej było Towarzystwo, ze szczególnym uwzględnieniem Komisji ds. Młodzieży – działającej w strukturach TMHZK – która zaangażowała się w organizację wydarzenia.